Cum pot nervozitatea și stresul să ducă la uscarea gurii?

May 11, 2021
17
Views


Gura uscată (xerostomia) este rezultatul unei scăderi a producției de salivă de către glandele salivare. Acest fluid biologic curăță în mod natural gura de bacterii dăunătoare datorită proprietăților sale antibacteriene și spală particulele alimentare de pe dinți și gingii.

Prin urmare, producția redusă de salivă poate duce la multe probleme dentare.

 

Ce este xerostomia?

Xerostomia este o boală a cavității bucale asociată cu o scădere a producției de salivă și o modificare a compoziției sale. Aceste tulburări pot duce la uscarea gurii.

Printre numeroasele cauze ale acestei patologii, anxietatea și supraîncărcarea emoțională sunt factori semnificativi care contribuie la dezvoltarea sa.

 

Anxietatea și gura uscată

Stresul, frica și sentimentul de pericol declanșează un mecanism special de apărare în corpul uman. În cazul unei emoții puternice și anxietate, nivelul de adrenalină și cortizol din sânge crește brusc. Acești hormoni pregătesc corpul pentru lupta împotriva amenințării.

Pe lângă efectele hormonale și emoționale, stresul afectează diverse reacții chimice din organism, printre care se și controlul producției de salivă. În plus, respirația orală agravează xerostomia.

 

Factori care stimulează xerostomia

Există mulți factori care pot duce la reducerea cantității de salivă din gură. Și anume:

-Deshidratarea corpului este unul dintre simptomele anxietății. Deshidratarea excesivă determină uscarea gurii.

-Un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi antidepresivele și medicamentele antipsihotice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata sindroamele legate de stres, dar pot afecta negativ producția de salivă.

-Refluxul gastro-esofagian este adesea observat în timpul panicii sau al situațiilor stresante. Eliberarea acidului din stomac în esofag poate perturba funcția glandelor salivare și poate duce la xerostomie.

-Redistribuirea fluidelor corporale în timpul stresului este pregătirea naturală a corpului pentru a fugi de pericol sau pentru luptă. Prin urmare, fluidul se deplasează spre zonele care au o nevoie extremă de el, cum ar fi un membru. În acest caz, o persoană poate simți gura uscată.

-Respirația orală intensă este un mecanism antistres cu rol de a calma răspunsurile reflexe ale corpului. Astfel, saliva este absorbită activ și gura rămâne uscată.

 

Consecințele și simptomele xerostomiei

Saliva este un „detergent” natural pentru gură. Spală resturile alimentare de pe dinți și reduce acumularea de bacterii.

O funcție importantă a salivei este de a rezista atacului acid al bacteriilor care trăiesc în placă. Odată cu xerostomia, încărcătura bacteriană pe dinți crește, ceea ce crește riscul apariției cariilor.

Cu o scădere a cantității de salivă, capacitatea sa de a livra substanțe în țesuturile cavității bucale care rezistă infecțiilor orale este redusă. Acest lucru poate duce la boli parodontale, precum parodontoza avansată.

Principalele simptome ale xerostomiei sunt:

-răgușeală și durere în gât;

-disconfort și senzație de arsură în gură.

De asemenea, o persoană poate avea probleme cu vorbirea și înghițirea alimentelor.

 

Cum se tratează xerostomia?

Tratamentul xerostomiei depinde de cauzele bolii, astfel încât să puteți apela la un terapeut pentru ajutor, care, dacă este necesar, vă va îndruma către specialistul potrivit.

Principalele tratamente pentru xerostomia indusă de stres sunt:

-restabilirea echilibrului apei în corp (beți suficientă apă);

-gestionarea anxietății (consultarea unui psiholog);

-schimbarea dozei de medicamente luate pentru a face față stresului;

-tratament dentar.

 

Măsuri preventive

A scăpa de obiceiurile proaste (fumatul și consumul de alcool) este o metodă excelentă de a prevenii uscarea gurii. Vitaminele, o dietă sănătoasă și un stil de viață sănătos vă vor ajuta să vă consolidați corpul. Acest lucru vă va crește capacitatea de a rezista oricărei situații stresante. Dacă dezvoltați simptome de xerostomie, contactați o clinică stomatologică din sector 1. Specialiștii în domeniu vor diagnostica cauza bolii și vă vor oferi cea mai bună opțiune de tratament pentru a vă menține dinții sănătoși.





Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *