Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten vine pentru a doua oară la Cluj Napoca cu un eveniment dedicat persoanelor cu boala celiacă

October 13, 2022
15
Views


Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten – ARIG organizează la Cluj, pe 15 octombrie 2022 evenimentul Nutri & Gluten Free Fest, ediția a II-a.

Evenimentul va cuprinde „Seminarul de nutriție și viață sănătoasă” unde, alături de nutriționistul – dietetician Maria Varga, de consultantul ESPERE Alexandra Hristu și de Președinta ARIG, Angela Stănescu, vom discuta despre specificul dietei fără gluten pentru persoanele cu boală celiacă și despre importanța adoptării unei diete echilibrate, bogate nutrițional pentru menținerea stării de sănătate a persoanelor cu boală celiacă.

 În cadrul evenimentului se va lansa și la Cluj „Ghidul de nutriție și viață sănătoasă fără gluten”, un material realizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten cu spijinul Kaufland România. Ghidul a fost realizat în parteneriat cu Grădinița și Școala Montessano din București și coordonat de nutriționist – dietetician Maria Varga și cercetător științific, nutritionist – dietetician Dr. Ana Maria Dragomir. Ghidul a fost lansat pentru prima dată la București, pe 14 mai 2022, cu ocazia Zilei Bolii Celiace. Toți participanții la eveniment vor primi gratuit ghidul, alături de informații esențiale legate de nutriție și viață echilibrată.

Tot în cadrul aceluiași eveniment se va lansa la Cluj și prima carte de rețete fără gluten din România, „Rețete fără gluten” de Radu Vasile. Radu Vasile are 24 de ani și a fost diagnosticat cu boala celiacă la vârsta de 3 ani. Misiunea lui personală este de a-și aduce contribuția în comunitatea celiacilor din România. Astfel, el dezvoltă proiecte care vin în ajutorul celor care urmează dieta fără gluten iar cartea de rețete pe care a lansat-o anul acesta este primul său proiect național.

Detalii complete despre eveniment sunt disponibile pe site-ul Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten – ARIG www.arig.ro. Participarea este liberă. Este necesară înscrierea la eveniment.

Nutri & Gluten Free Fest – 15 octombrie 2022, Grand Hotel Napoca, Cluj Napoca organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten – ARIG și susținut de Kaufland România – Sponsor.

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten – ARIG este singura asociație de pacienți cu boală celiacă membră a Asociației Europene a Societăților de Celiachie ( AOECS) și care își propune promovarea, sprijinirea și creșterea calității vieții persoanelor cu intoleranță la gluten.

Boala celiacă este o boală genetică, autoimună iar singurul tratament este dieta strictă fără gluten pe tot parcursul vieții. Date statistice la nivel European indică o incidență a bolii celiace de 1% din populație. În România sunt, în acest moment, înregistrați puțin peste 1200 de pacienți cu boală celiacă ( conform datelor INS 2014 – 2019), dar numărul lor exact nu este cunoscut.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *