RUTA SEPETYS la București, 8-10 decembrie 2022

November 17, 2022
17
Views


Ruta Sepetys este autoarea romanului ,,Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989” (Editura Epica, 2022, cu titlul în limba engleză ,,I Must Betray You”, Penguin Random House, 2022), a cărui acțiune se petrece în lunile premergătoare Revoluției române din decembrie 1989. Aflată la a cincea carte publicată, de data aceasta Sepetys se apleacă asupra istoriei poporului român, istoria unei națiuni apăsate de suferință și de frica de a te exprima liber, punând în valoare puterea de reziliență − sau tenacitatea − spiritului nostru.

Joi, 8 decembrie, la ora 15:00, Ruta Sepetys se va întâlni cu reprezentanții presei, la librăria Cărturești Verona, British Salon, în baza unor programări (anca.eftime@edituraepica.ro, 0748808085).

Cititorii se pot întâlni cu Ruta Sepetys vineri, 9 decembrie, începând cu ora 18:30, la librăria Cărturești Carusel, strada Lipscani, nr. 55, cu ocazia lansării cărții ,,Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989”, eveniment moderat de Irina Stoica, lector la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (Universitatea din București) și traducător literar.

O zi este o poveste. Un an este o poveste. Viața este o poveste. Care este povestea TA?

Evenimentul se va desfășura sub forma unui dialog între cele două invitate, care se va axa pe tema tehnicilor de scris și a modalităților de documentare a romanelor istorice, pornind de la povestea noastră, a fiecăruia dintre noi.

Intrarea este liberă.

Vizitatorii Târgului de carte Gaudeamus, de la Romexpo, Pavilion B2, Bulevardul Mărăști, nr. 65, o pot întâlni pe Ruta Sepetys sâmbătă, 10 decembrie, începând cu ora 15:00, la spațiul de evenimente ,,Mircea Sântimbreanu”. Autoarea va fi alături de numeroși invitați: Stejărel Olaru (istoric și scriitor), Irina Margareta Nistor (critic de film), Dan Doboș (scriitor, traducător, manager al Bibliotecii ,,Gh. Asachi” din Iași),  Marcel Bartic (profesor de istorie) și Donatas Augulis (șeful misiunii diplomatice a Lituaniei la București). Evenimentul va fi moderat de jurnalistul Marian Voicu.

La ora 16:30, Ruta Sepetys va oferi autografe cititorilor la standul Editurii Epica.

Intrarea este liberă.

 

Despre ,,Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989”:

București, 1989

În Europa, toate regimurile comuniste se prăbușesc rând pe rând. Românii nu se bucură de libertate, ci se află în continuare sub brațul de fier al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.

Într-o țară închisă, izolată și condusă prin impunerea sentimentului de frică, Cristian Florescu, un adolescent de șaptesprezece ani, care visează să devină scriitor, este șantajat și racolat de Securitate. Nu-i rămân decât două posibilități: să-i trădeze pe toți din jurul lui, tot ce iubește, sau, folosindu-se de noul lui statut, să facă tot ce poate pentru a submina sistemul totalitar, din interior. Cristian riscă totul ca să demaște regimul autoritar și pe cel mai diabolic dictator din Europa de Est, să ofere o voce poporului român și să arate lumii ce se petrece în țara lui. Când apare scânteia Revoluției, se alătură plin de entuziasm și luptă pentru schimbare și, în sfârșit, pentru Libertate.

În prima săptămână de la lansare, romanul a ajuns pe locul întâi în topul publicației ,,New York Times” și a fost numărul unu în topul Indie Bestseller List. De asemenea, este nominalizat la Carnegie Medal 2023.

 https://www.edituraepica.ro/produs/sfarsitul-soaptelor-decembrie-1989/

Ruta Sepetys este o autoare de renume internaţional, publicată în peste șaizeci de ţări și tradusă în peste patruzeci de limbi. Sepetys este considerată o romancieră „crossover”, deoarece cărţile sale sunt citite atât de adolescenţi, cât și de adulţi din întreaga lume. ,,Printre tonuri cenușii”(Editura Epica, 2014), ,,O mare de lacrimi” (Editura Epica, 2017), ,,Adio, New Orleans” (Editura Epica, 2019) și ,,Fântânile tăcerii” (Editura Epica, 2020) au câștigat sau au fost selectate pentru mai mult de patruzeci de premii literare și sunt incluse în peste șaizeci de liste de premii de stat. Este câștigătoare a premiului Carnegie Medal pentru ,,O mare de lacrimi” și a susţinut alocuţiuni la NATO, în Parlamentul European, în Congresul Statelor Unite ale Americii și la ambasade din întreaga lume.

Din 2016, an care a marcat prima ei vizită în România, autoarea a început să se documenteze pentru romanul ,,Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989”. A depus o muncă de cercetare enormă, având inclusiv numeroase întâlniri cu istorici, diplomați, supraviețuitori și martori ai Revoluției române.

Ruta Sepetys s-a născut și a crescut în Michigan, iar acum locuiește cu familia în Nashville, Tennessee.

Home

 

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *