România poate urca în clasamentul digitalizării din Europa, iar competențele digitale certificate sunt soluția

December 7, 2022
14
Views


Piața muncii se află într-o continuă schimbare. Pandemia a accelerat procesul digitalizării și automatizării anumitor sisteme și domenii de activitate. Joburile de mâine câștigă teren în fața celor din prezent: inteligența artificială se află pe un trend ascendent, social media este parte din viețile noastre, orice obiect se poate printa 3D, etc. De asemenea, cadrele didactice vor include componenta digitală în profilul de activități. Cursurile se desfășoară online sau cu ajutorul tehnologiei care le face mult mai atractive și eficiente, examene sunt susținute online, elevii de acum vor fi angajații de mâine și este important ca profesorii să îi ajute să ia contact cu tehnologia într-un mod benefic și constructiv. Fapt pentru care, ECDL / ICDL este perfect compatibil şi cu tipurile de competențe digitale din cadrul european de referință pentru profesori.

Toate aceste schimbări pot genera sentimente de nesiguranță și incertitudine în ceea ce privește profesiile actuale. De aceea, ICDL își dorește ca românii să fie la curent cu toate aceste transformări și, mai ales, să nu fie luați prin surprindere de lumea digitală. ICDL,  identitatea de brand a celui mai răspândit standard de certificare a competențelor digitale, cunoscut local doar ca ECDL până recent, este o implementare exemplară a DigComp (The European Digital Competence Framework) şi DigCompEdu (pentru cadrele didactice).

Pentru a înțelege care sunt elementele cheie ale competențelor digitale și modul de evaluare al acestora, Comisia Europeană a elaborat un cadru al competențelor digitale pentru cetățeni. DigComp (The European Digital Competence Framework) propune un set de competențe digitale pentru toți, în scopul atingerii obiectivelor legate de muncă, învățare, petrecerea timpului liber și participarea ı̂n societate, şi oferă o referință comună pentru competențele digitale ı̂n Europa.

Astfel, ICDL pregătește românii pentru o lume digitală, care inevitabil, va face parte din viața lor. Pe lângă asta, le oferă cursanților posibilitatea de a se alinia la standardele europene prin obținerea certificatului digital, optând pentru un profil personalizat. Indiferent de alegerea făcută, fie că vorbim de un nivel basic sau avansat de învățare.

Structura de competențe europene și internaționale sau programele standard de dezvoltare a competențelor digitale cu recunoaștere internațională răspund nevoii de evaluare, urmărire și actualizare a oricărui tip de profil de competențe şi asigură un impact real al oricăror acțiuni de creștere a aptitudinilor digitale ale românilor. Astfel, putem localiza și strategiile europene de digitalizare, și ne putem alinia cu profilurile digitale dezvoltate și recunoscute la nivel internațional, care se actualizează continuu.

Despre ICDL

ICDL/ ECDL – The Digital Skills Standard este cel mai utilizat standard de certificare  a competențelor digitale fondat în Europa, care, în cei peste 20 de ani de implementare, a devenit recunoscut la nivel internațional, pe toate continentele lumii.

ICDL Foundation își propune să dezvolte în continuare programe de certificare a competențelor digitale relevante pentru timpurile noastre, în care tehnologiile se extind și se modifică mai repede decât oricând. Introducerea conceptului ICDL în Europa marchează nu numai extinderea globală a numelui standardului de certificare ECDL, ci și o nouă etapă în dezvoltarea certificărilor din portofoliu, lansarea de noi module și o nouă structură de programe.

Toate aceste noutăți vor fi disponibile treptat și în România, în completarea portofoliului curent de certificări ECDL, și vor contribui la asigurarea nevoilor de competențe digitale ale studenților, angajaților și profesioniștilor din întreaga Europă, într-un moment în care tehnologiile se dezvoltă mai rapid decât oricând.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *