Cum pot soferii utiliza frana de mana astfel incat sa scuteasca multe cheltuieli?

December 16, 2022
18
Views


Rolul franei de mana este acela de a fi folosita in situatia in care franele hidraulice nu mai functioneaza sau daca acestea nu ofera o oprire in siguranta pentru autoturism. Intre timp producatorii din domeniul auto au schimbat rolul acesteia si acum este folosita drept frana de stationare. Cu alte cuvinte actioneaza pentru a bloca rotile autoturismului atunci cand acesta este oprit.

Indiferent daca vorbim despre frana de mana pentru autoturismele pe cutie manuala de viteze sau pentru cele pe transmisie automata, folosirea incorecta poate duce la defectiuni care in timp sa solicite servicii pentru reparatii cutii automate sau pentru cutiile manuale de viteze. Tocmai de aceea este important ca soferii sa cunoasca anumite aspecte care pot duce la evitarea aparitiei defectiunilor si a costurilor cu reparatiile la masina.

Folosirea franei de mana dupa cum considera fiecare sofer poate fi o abordare periculoasa si costisitoare in timp. Faptul ca multi soferi prefera sa lase masinile intr-o viteza inferioara poate duce la suprasolicitarea transmisiei si implicit la aparitia defectiunilor la transmisie. Pentru masinile pe cutie automata de viteze este necesar ca intotdeauna sa fie trasa frana de mana inainte de a pune levierul cutiei de viteze in sistemul de tip Park. In acest mod nu este suprasolicitata cutia de viteze si se pot evita defectiuni sau uzura majora a acesteia.

Pentru cutiile pe transmisie manuala este recomandat ca in lunile de vara sa se traga frana de urgenta, in timp ce in lunile de iarna autoturismul trebuie lasat la o viteza inferioara, dar intotdeauna pe o suprafata plana. Pe timpul verii lasarea autoturismului in viteza poate duce la suprasolicitarea transmisiei. Miscarea chiar si foarte putin a autoturismului atat cat permit planetarele vor putea uza prematur pinioanele.

Autoturismele pe transmisie automata sunt mult mai complexe din punct de vedere tehnologic. Din acest motiv si atentia soferilor pentru cutiile automate trebuie sa fie mai ridicata. In cazul acestor autoturisme se recomanda ca inainte de a lasa masina oprita, sa fie trasa frana de mana. In caz contrar masina se va deplasa foarte putin odata ce este lasata in sistemul Park, dar cutia de viteze nu ii va permite sa se deplaseze mai mult. Totusi, acest lucru va suprasolicita cutia de viteze si se poate ajunge sa ai nevoie de reparatii cutii automate .

Pe timp de iarna, utilizarea franei de mana este necesara si in cazul autoturismelor pe cutie automata. Pastrarea cutiei de viteze in conditii optime de utilizare este mult mai importanta. Defectiunile sau uzura componentelor la cutia automata de viteze inseamna costuri foarte mari pentru sofer. Si cu siguranta ca orice sofer cauta sa evite nevoia de a apela la un service specializat in reparatii cutii automate.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *