Cele mai frecvente semne care te anunta ca tabloul electric trebuie schimbat

March 27, 2023
19
Views


Tabloul electric este, fara doar si poate, o componenta esentiala a sistemului electric dintr-o locuinta. Acesta este special proiectat sa functioneze o lunga perioada de timp, insa utilizarea necorespunzatoare, uzura si inclusive progresul tehnologic pot face ca tabloul sa nu mai prezinte siguranta sau sa nu mai furnizeze suficienta energie electrica. In cazul acesta, cea mai eficienta solutie este inlocuirea completa.

Rolul tabloului electric

Tabloul electric are rolul de a distribui energia catre prize, intrerupatoare si dispozitivele electronice din casa. Contine intrerupatoare care controleaza fiecare circuit individual si care totodata, se pot declansa daca circuitul este supraincarcat. Este important de mentionat ca numarul si dimensiunea circuitelor determina capacitatea electrica a casei.

Cand este necesara schimbarea tabloului electric?

Daca nu ai evectuat o verificare si o intretinere periodica a tabloului electric de-a lungul timpului, ar trebui sa iei in calcul inlocuirea acestuia. Orice problema identificata la nivelul tabloului electric, abordata necorespunzator, poate conduce la socuri, arsuri sau incedii. Contacteaza rapid un electrician autorizat ANRE imediat ce observi urmatoarele semne:

 

Lumini care palpaie – Tabloul electric nu este corect dimensionat si nu poate sustine consumul de energie daca luminile palpaie sau se estompeaza atunci cand utilizezi aparatele electrocasnice.

Daca in trecut erau suficienti 60 sau 100 de amperi, panourile de astazi sunt prevazute, de regula sa accepte 200 de amperi.

 

Semne de ars – Ai observant urme de plastic ars la nivelul panoului electric sau intrerupatoarelor? De regula, arsurile apar atunci cand este afectata izolatia firelor. Caldura degajata poate fii sufficient de mare incat sa declanseze un incediu sau sa elibereze miros de ars. In cazul acesta, pe langa inlocuirea panoului, ar putea fi necesare si lucrari de recablare electrica pentru a restabili siguranta intregului sistem electric.

 

Urme de rugina la nivelul panoului – Rugina este un semn clar ca panoul are daune cauzate de apa. Avand in vedere ca apa si electricitatea reprezinta o combinatie extrem de periculoasa, mai mult ca sigur exista daune suplimentare ale panoului si ale cablajului.

In cazul acesta, tabloul trebuie inlocuit rapid si totodata, trebuie identificata sursa problemei. O scurgere persistenta de apa va afecta orice tablou instalat, chiar si unul nou.

Decuplarea intrerupatoarelor – Orice tablou electric este prevazut cu o caracteristica de siguranta, care determina decuplarea intrerupatoarelor atunci cand circula prea multa energie prin sistem. In cazul in care intrerupatoarele sar frecvent, este un semn clar ca tabloul electric nu are capacitatea suficienta sa sustina energia necesara casei tale. In alta ordine de idei, aceasta problema poate fi si un semn al unei defectiuni la nivelul tabloului electric. Solicita ajutorului unui electrician autorizat pentru efectuarea unei inspectii. Nu amana pentru ca acest lucru poate fi un semn al unei probleme grave.

Daca panoul este prevazut cu sigurante in loc de intrerupatoare, acestea trebuie verificate periodic de personal calificat pentru ca sunt considerate o tehnologie veche, chiar daca tehnic ofera aceeasi siguranta ca si intrerupatoarele. Pentru ca nu sunt impamantate sau protejate impotriva defectelor arcului, atunci cand se ard, nu se pot reporni ca in cazul intrerupatoarelor, ci trebuie inlocuite complet.

ATENTIE! Instalarea unor sigurante mai mari pentru a creste capacitatea panoului electric poate fi un lucru extrem de periculos!

 

Asadar, daca ai un panou electric invechis sau care nu mai functioneaza corect, solicita ajutorul unui electrician profesionist din echipa ElectroCalin. Acesta este instruit sa instaleze sau sa repare in conditii de maxima siguranta orice componenta electrica, dispozitiv sau aparat.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *