XTB vine cu actiuni fractionate in Romania

April 18, 2023
21
Views


Vești bune pentru investitorii retail din România. Brokerul XTB, unul dintre cei mai populari brokeri din România, lansează acțiuni și ETF-uri fracționate. Ce sunt aceste instrumente financiare, cum funcționează, care sunt avantajele și dezavantajele acestora, vă spune echipa MrFinance.

Ce este XTB?

XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume, cu peste 15 ani de experiență în piețele financiare. Totodată, XTB deține o companie completă de investițîi listată pe Bursă de la Varșovia, cu peste 525.000 de clienți în întreagă lume.

XTB oferă multiple oportunități de tranzacționare (peste 5600 de instrumente financiare) care pot fi accesate prin platforma  de tranzacționare proprie: xStation 5.

Investitorii pot alege între Acțiuni și ETF-uri cu deținere (clasice/spot) sau CFD-uri cu suport pe Forex, indici bursieri, mărfuri, acțiuni, ETF-uri, criptomonede.

XTB a fost fondat în 2004 și este unul dintre cei mai mari brokeri listați la bursă din lume, cu sucursale pe 4 continente, respectiv în peste 13 țări, inclusiv Marea Britanie, Polonia, Germania, Franța și Chile.

XTB este un broker reglementat. Sediul administrativ este în Polonia, însă compania are sucursale în mai multe țări ale lumii. Acest lucru înseamnă că firma este autorizată și reglementată în țările în care activează de către instituții financiare acreditate.

XTB este autorizată KNF și înscrisă în registrele celor mai mari autorități de supraveghere din lume, inclusiv Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF).

Fondurile clienților sunt păstrate în conturi segregate (în România, de către ING Bank), astfel încât, în cazul unui posibil faliment al companiei, banii rămân în siguranță.

Ce sunt acțiunile și ETF-urile fracționate?

O acțiune sau un ETF fracționat reprezintă o parte, un fragment, dintr-o acțiune sau ETF întreg. Atunci când cumperi o fracțiune dintr-un instrument financiar, o sa fii tratat aproape la fel ca și atunci când ai cumpărat instrumentul întreg. Investițiile tale vor avea aceeași performanță, îți asumi aceleași riscuri și obții aproape aceleași avantaje.

Acțiunile și ETF-urile fracționate facilitează accesul investitorilor, chiar și cu sume mici, pe piața de capital. În loc sa fie limitați la a alege doar instrumente financiare pe care și le permit financiar, acum investitorii vor putea investi chiar și în acțiuni sau ETF-uri a căror preț era prea mare. Potrivit XTB, beneficiile economice vor fi la fel ca in cazul tranzacționării acțiunilor sau ETF-urilor întregi. Din perspectiva Clientului, tranzacționarea acțiunilor fracționate este exact aceeași cu tranzacționarea acțiunilor întregi, cu deținere.

Acest lucru va permite investitorilor sa își construiască, chiar și cu sume mici, un portofoliu diversificat și să obțină un echilibru optim privind gradul de risc pe care și-l asumă și randamentul pe care vor sa îl obțină.

În cazul tranzacționarii acțiunilor fracționate, există anumite limitări, însă  aceste limitări nu mai există dacă Clientul cumpără mai multe fracții de acțiuni și ajunge să dețină acțiuni întregi:

a. nu pot fi transferate

b. nu poate fi exercitat dreptul de vot asupra acțiunilor fracționate

c. nu pot fi plasate ordine in așteptare cu acțiunile fracționate

Acțiuni și ETF-uri fracționate de la XTB

În primul rând, reprezentanții XTB vor susține un webinar live, la data de 20 aprilie, ora 19. 

În cadrul acestui webinar, vor fi transmise toate informațiile relevante despre noua categorie de produse și participanții vor avea posibilitatea sa adreseze întrebări live.

Din informațiile comunicate către MrFinance de rerezentanții XTB, investitorii vor avea posibilitatea să cumpere acțiuni și ETF-uri fracționate începând cu 10 Euro, un prag accesil majorității investitorilor. Ordinele pe acțiuni fracționate pot fi plasate în funcție de volum, dar și în funcție de suma pe care vrea clientul să o investească.

Investitorii în acțiuni fracționate vor avea dreptul la dividende, direct proporțional cu numărul de fracțiuni dintr-o acțiune întreagă. 

Pentru mai multe informații despre care sunt caracteristicile acțiunilor și ETF-urilor fracționate de la XTB, îți recomand să parcurgi ghidul Mr.Finance și sa participi la webinarul live.

România este prima țară în care XTB lansează acțiunile și ETF-urile fracționate

”Dat fiind faptul că interesul pentru investiții pe piața de capital a crescut considerabil în ultimul timp, decizia de a introduce acțiunile și ETF-urile fracționate în România, are ca scop diversificarea opțiunilor pentru investitorii care își doresc portofolii mai sofisticate”, a relatat Cristescu Irina, General Manager XTB România.

Dată fiind puterea de cumpărare încă relativ mică a persoanelor din România, XTB a venit cu această soluție, oferind accesul la piața de capital la cât mai multe persoane.

Pentru mai multe detalii despre acțiunile fracționate care pot fi tranzactionate prin XTB, puteți intra la Webinarul Live, din data de 20 aprilie, ora 19.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *