Roland Pangrati | Highlights, Expozitie de arta vizuala prezentatata in cadrul Evenimentului European Noaptea Muzeelor, 2023

May 15, 2023
22
Views


   Artistul Roland Pangrati va expune în foaierul Teatrului “Maria Filloti” din Braila, o selectie  de lucrări sub titlul „Hilights”, in perioada 29 aprilie- 19 mai, 2023. Expozitia face parte din Evenimentele propuse spre vizitare, la Noaptea Muzeelor, 2023, de catre Muzeul Brailei “Carol I”.

Picturile sunt realizate cu acril, aur, argint și cupru pe hârtie japoneza washi, montate pe panouri de lemn stratificat; grafica este executată cu pigmenți minerali naturali și gofun pe hârtie japoneză washi, montata pe panouri din lemn stratificat.

   In lucrările sale, Roland Pangrati face ca  picturile să „rezoneze“ printr-o tehnică modernă de tridimensionalitate subtilă. Privitorul are senzația că se integrează profund în atmosfera degajată de fiecare lucrare dar și de întreg universul picturilor, grupate pe principiul punctelor cardinale de rezonanță.

   Pentru a completa acest univers integrator, picturile „rezonează“ si în plan sonor. Roland Pangrati, autorul lucrarilor, a colaborat cu Eugen Dan Drăgoi, dirijor de orchestră și compozitor, care a realizat o coloană sonoră pentru fiecare lucrare în parte. Lucrările muzicale vor „rezona“ concomitent din generând, la rândul lor, o vibrație complexă menită să introducă privitorul în propriul univers ca parte a întregului cosmos.

    Autorul coloanei sonore a utilizat o scară naturală stilizată, de inspirație japoneză, reprezentând rezonanța naturală a sunetelor pornind de la rezonanța cosmică a planetei Pământ, situată în jurul frecvenței notei Mi. Privitorul care se va apropia de una dintre lucrări va auzi în prim-plan coloana sonoră a lucrării respective iar în planul secund muzica dedicată celorlalte lucrări, aflate în armonie cu întregul univers sonor și vizual creat. Sunt îmbinate sunetele naturale muzicale, cu zgomote din natură și cu sunete de sinteză pentru a sugera alăturarea dintre texturile prezente în lucrările vizuale, menite să creeze un univers aparte, asemenea fiecărui om care se va regăsi în lucrările prezentate.

Cine este Roland Pangrati

   Roland Pangrati este absolvent al Universității de Artă din Bucuresti (Facultatea de Arte Decorative și Design), licențiat în Arte Plastice și Decorative în anul 1999. În perioada 2018 – 2020, a vizitat de patru ori Japonia, unde a studiat tehnicile de pictură tradiţională japoneză, cu pigmenți minerali naturali pe hârtie japoneză, pe care le-a combinat cu tehnici moderne de lucru, caracteristice artei contemporane. În 2019 și 2021, a realizat două expoziții personale în Japonia (Tokio, Galeria Floraison), iar în noiembrie 2021 a fost invitat să expună la Festivalul de Artă Seonagnam Art Fair din Coreea de Sud, unde a fost selectat între primii zece artişti expozanți.

   In anul 2022, a avut expozitii personale la Palatul Culturii din Iasi – Muzeul de Arta, Muzeul National al Bucovinei, Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania din Brasov, Romexpo – Pavilionul B2, Standul Japoniei, tara invitata de onoare la Bookfest 2023 si la Muzeul National al Taranului Roman – Sala Irina Nicolau.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *