BUJORUL, FLOAREA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

May 19, 2023
29
Views


Aproape că nu există parc sau grădină din România în care să nu întâlnim cel puțin cel puțin o tufă de bujor, puține fiind speciile care se mai pot „lăuda” cu o asemenea performanță. Bujorul constituie emblema florală a României care, în urma inițiativei Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, la data de 26 octombrie 2022 a devenit Legea nr. 285/2022, prin care floarea de bujor a fost declarată oficial floarea națională a României.

 

Bujor (Paeonia officinalis L. subsp. Officinalis) ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 Lei. Este o specie originară din centrul, sudul și vestul Europei.

 

Bujor (Paeonia triternata Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,30 Lei. Frunze de 2-3 ori penat-sectate, cu segmente mai late, segmentele subrotunde, cu marginea ondulată, flori roz cu stamine galbene.

 

Bujorul de pădure (Paeonia peregrina Mill.) reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,90 Lei. Este o plantă ocrotită de lege: nu trebuie distrusă sau colecționată.

 

Bujorul comun sau erbaceu (Paeonia lactiflora Pall., sinonim P. albiflora Pall.) redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,30 Lei, este originar din China și are sute de cultivaruri.

 

Bujorul de stepă (Paeonia tenuifolia L.) ilustrat pe colița nedantelată a emisiunii având timbrul cu valoarea nominală de 34 Lei. Specia este cunoscută și sub denumirea bujor cu „frunze de ferigă”. Planta a fost descrisă prima dată de botanistul suedez Carl Linné.

 

Romfilatelia mulțumește specialiștilor din cadrul Facultății de Horticultură a Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 

Emisiunea va fi disponibilă de Vineri, 19 mai, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *