Ce se întâmplă în cazul procedurii de detartraj și cum te pregătești pentru aceasta

June 2, 2023
55
Views


Sângerări gingivale? Respirație urât mirositoare? Depozite dure inestetice pe dinți? Toate acestea reprezintă semne că este timpul să te programezi la un detartraj dentar, o procedură esențială pentru menținerea unei sănătăți orale optime și care, în plus, poate contribui și la îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău. La ce te poți aștepta în cursul unei astfel de proceduri și cum te pregătești pentru ea îți vom spune în rândurile de mai jos.

Ce este detartrajul dentar? 

Detartrajul este o procedură stomatologică prin intermediul căreia se îndepărtează depozitele de tartru de pe suprafețele dentare și interdentare. Tartrul apare ca rezultat al întăririi plăcii bacteriene, acea peliculă subțire, incoloră, care se formează în mod constant pe suprafața dinților noștri. În mod normal, ea se poate îndepărta prin periaj dentar. Când nu avem grijă să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi sau nu o facem corect, îi creăm condițiile ideale pentru a se întări și a se transforma în tartru. Odată format, acesta nu mai poate fi îndepărtat prin periaj dentar, ci doar prin detartraj, procedură care poate fi efectuată doar în cabinetul stomatologic.[2]

Ce se întâmplă în timpul procedurii de detartraj?

O procedură tipică de detartraj va avea trei pași principali: îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, periajul dentar profesional și Air flow-ul. Există mai multe metode de îndepărtare a tartrului, dar cel mai adesea se apelează la un aparat special cu ultrasunete. Vibrațiile ultrasonice dislocă depozitele de tartru și permite îndepărtarea acestora fără a afecta în vreun fel smalțul dinților sau structura acestora. În același timp, este eliberat un jet de apă care ajută la pulverizarea fragmentelor mai mici de tartru și previne supraîncălzirea dinților. Dacă este necesar, medicul stomatolog va interveni cu instrumente stomatologice speciale pentru a îndepărta manual tartrul din zonele mai greu accesibile. 

După ce este îndepărtat tot tartrul, se va trece la următoarea etapă a procedurii de detartraj, cea a periajului dentar profesional. Rolul său este de a curăța complet dinții și de a-i lustrui și se realizează cu ajutorul unor periuțe și paste de dinți speciale, mai abrazive decât cele pe care le folosești tu în mod normal. Pentru a se asigura că nu rămâne nici cea mai urmă de tartru de pe dinți, dentistul va utiliza apoi aparatul de Air flow. Acesta generează un jet de apă, aer și particule de bicarbonat de sodiu, care va pătrunde chiar și în cele mai mici spații și care ajută și la îndepărtarea petelor de pe suprafața dinților.[1]

În funcție de particularitățile fiecărui caz, se poate continua și cu alte proceduri, menite să întărească și să protejeze dinții, dar, de regulă, un detartraj complet va include aceste trei etape. Programează-te la un detartraj cu ultrasunete în București și vei descoperi chiar tu ce se întâmplă în cursul unei astfel de proceduri. 

Cum te pregătești pentru detartraj 

Procedura de detartraj nu necesită o pregătire specială, ci doar o repetare a rutinei de îngrijire orală. Asta înseamnă că te vei spăla pe dinți timp de cel puțin 2 minute, vei folosi ața dentară pentru a curăța spațiile interdentare și nu vei uita să apelezi la apa de gură. 

Cât durează un detartraj și cât de des se face 

Durata unei proceduri de detartraj poate varia, în funcție și de cât de mult tartru s-a acumulat, dar, în mod normal, o procedură de acest tip durează aproximativ 30 de minute. În ceea ce privește frecvența sa, de regulă, se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la 6 luni, în cursul vizitei bianuale la dentist. Depinde însă de starea sănătății tale orale, de cât atent ești când vine vorba de igiena ta orală și de recomandările medicului stomatolog.[1]

Detartrajul este o procedură simplă, nedureroasă și destul de rapidă, care permite îndepărtarea depozitelor de tartru de pe dinți, contribuind la îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău și la menținerea unei bune sănătăți orale. Dentistul tău îți poate spune când este necesară efectuarea sa și cât de des ar trebui repetată. 

Bibliografie: 

Napitu, Amanda. „Teeth Cleaning: Guide to Professional Tartar Removal at the Dentist”, Dentaly.org, 26 Feb. 2023, www.dentaly.org/us/oral-hygiene/teeth-cleaning/. Accessed 5 Apr. 2023.„Scaling and Root Planing for Gum Disease”, Mouthhealthy.org, 2015, www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/scaling-and-root-planing. Accessed 5 Apr. 2023.





Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *