Schüco One, prima clădire din lume de trei ori sustenabilă

June 29, 2023
34
Views


“Ideea de sustenabilitate a dominat încă de la început și a avut o influență decisivă asupra designului. Scopul a fost de a combina diferite cerințe și de a dezvolta un design coerent în toate criteriile de sustenabilitate”, subliniază Jesper Bork, manager de proiect la 3XN Architects. “Am acordat o atenție deosebită alegerii materialelor. Fiecare material de construcție utilizat în clădire a fost testat și aprobat, la fel ca și produsele utilizate. Reciclabilitatea ulterioară a materialelor, precum și valorile bune ale emisiilor de carbon au fost premisele pentru ca acestea să fie instalate în Schüco One.” Aceste eforturi pentru proiectarea durabilă a clădirilor, operarea cu economie de energie și un mediu de lucru sănătos au fost acum recunoscute de cele trei sisteme de certificare recunoscute la nivel internațional pentru construcții sustenabile, DGNB, LEED și BREEAM.

Schüco One a fost onorat de Consiliul German pentru Clădiri Durabile (DGNB) cu cele mai înalte două calificative: Platinum pentru sustenabilitate și Diamond pentru designul și calitatea arhitecturală a clădirii. “Certificarea DGNB este considerată a fi cea mai exigentă dintre sistemele de certificare din lume. Proiectul a obținut cel mai înalt nivel: Platinium și a primit, de asemenea, DGNB Diamond pentru designul său remarcabil și calitatea culturii clădirilor. Acestea sunt cele mai bune exemple ale standardelor înalte de sustenabilitate cu care a fost proiectat și construit noul sediu Schüco”, explică Dr. Christine Lemaître, Director General al DGNB.

În plus, Schüco One a primit și certificare LEED Planinum, cea mai înaltă certificare LEED, pentru implementarea criteriilor de sustenabilitate în categoriile localizare și transport, eficiența resurselor, energie și atmosferă, climat interior, inovație și materiale.

În evaluarea pentru certificarea BREEAM, noul sediu al companiei a reușit să îndeplinească 80,48% din criterii. Schüco a primit deja așa-numita Validare Assesor, iar clasificarea oficială din partea BREEAM este așteptată în vara anului 2023. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) este un sistem de evaluare a aspectelor ecologice și socio-culturale ale durabilității clădirilor, originar din Marea Britanie. Pentru evaluarea cuprinzătoare a Schüco One, au fost luate în considerare și diverse criterii, cum ar fi consumul de energie și apă, construcția și materialele, precum și impactul ecologic al clădirii asupra mediului.
“Schüco One a abordat problemele schimbărilor climatice încă de la început. Acest proiect, inspirat din principiile  Cradle to Cradle,  dovedește  că arhitectura bună și sustenabilitatea holistică pot fi aduse împreună cu rezultate demonstrabile”, subliniază Dr. Peter Mösle, Partener la Drees & Sommer și Director General al EPEA GmbH.

Un loc de muncă sănătos și durabil

Pe lângă cele trei certificate de sustenabilitate, verificarea tuturor materialelor livrate pe șantier conform standardului Sentinel Haus Institut confirmă calitatea foarte bună a sănătății clădirii de birouri. “Ca parte a managementului calității sănătății, am oferit sprijin intensiv tuturor celor implicați. Cursurile de instruire pentru investitori, planificatori și meșteșugari, împreună cu produsele testate pentru sănătate din platforma noastră online Sentinel Portal, inspecțiile la fața locului ale managerilor noștri de calitate și măsurătorile finale ale aerului interior, formează baza pentru un mediu de lucru mai sigur și mai sănătos. Acest lucru aduce beneficii atât angajaților Schüco, cât și companiei, prin angajați motivați și concedii medicale reduse”, explică Peter Bachmann, director general al Institutului Sentinel House.

În plus, întregul sistem de fațadă este certificat Cradle-to-Cradle (C2C). Utilizarea materialelor și produselor certificate C2C asigură faptul că clădirea continuă să ofere beneficii chiar și atunci când a ajuns la sfârșitul duratei sale de viață utilă prin readucerea componentelor sale în ciclul materialelor tehnice. Acest lucru promovează economia circulară și reduce depozitarea deșeurilor.

Tehnologie eficientă de construcție și ventilație cu întreținere redusă

Rezultatele certificărilor includ, de asemenea, conceptul energetic inovator al Schüco One. Serviciile clădirii cu întreținere redusă sunt destinate să asigure funcționarea cu economie de energie. Schüco One acoperă majoritatea necesarului său de încălzire din rețeaua locală de termoficare. În plus, este disponibilă o pompă de căldură geotermală. Clădirea este ventilată printr-un sistem de ventilație cu recuperare de căldură integrat. În același timp, angajații pot, de asemenea, să deschidă sau să închidă singuri ferestrele, după cum este necesar. Aceasta înseamnă că ventilația naturală prin deschiderea manuală a ferestrelor este posibilă la toate nivelurile și la aproape toate locurile de muncă.

Anvelopă de clădire extrem de eficientă

Decisivă pentru sustenabilitatea clădirii este în special construcția fațadei, care a fost personalizată de Schüco Engineering. Acesta combină calitățile estetice cu proprietățile tehnice ale sistemelor Schüco. Parterul este transparent de jur împrejur și arată ca o bază de sticlă pe care se ridică un volum cu pliuri. Cele șase etaje superioare cuprind elemente transparente și opace într-o alternanță dinamică. Ca un acordeon, fațada se îndoaie în sus și în jos. Această structură nu numai că creează un efect vizual interesant, ci și împiedică supraîncălzirea interioarelor. Cu toate acestea, fațada permite o mulțime de lumină naturală în interior. Acest lucru este valabil și pentru acoperișul de sticlă deasupra atriumului central. Aici a fost utilizată o construcție aplicată Schüco AOC cu ferestre de luminator acționate mecatronic. Sticla specială SageGlass servește ca protecție solară, având proprietatea de a se întuneca în lumina puternică a soarelui, vitrajul restricționează aportul de căldură, dar își păstrează întotdeauna transparența și vederea neobstrucționată a cerului.

Caracterul inovator al fațadei principale

Fațada se caracterizează prin interacțiunea dintre estetică și tehnologia inovatoare într-o formă compactă. Geometria sa complexă a avut nevoie de producție controlată digital, care a fost facilitată în continuare de proiectarea bazată pe BIM a clădirii. Gradul ridicat de prefabricare a fațadei a facilitat planificarea instalării. Fațada principală cu cele șase etaje superioare se bazează pe sistemul de ferestre Schüco AWS 75.SI+. Fațada a fost dezvoltată ca o construcție specială, cu profile cu adâncime de 90 mm și realizează valoarea U vizată de 1,0 W / (m²K). Interacțiunea elementelor fixe vitrate, a ferestrelor batante echipate cu limitatoare de deschidere și a panelurilor opace conferă ritm fațadei în plus față de forma sa. Sistemul de umbrire Schüco Integralmaster, acționat cu motor și integrat in ferestre, elimină efectul de orbire la locurile de muncă. Protecția solară exterioară Schüco CSB umbrește interiorul de la primul etaj până la etajul șase, precum și zone ale parterului.

Anvelopa parterului este formată din diferite sisteme de perete cortină. Fațada Schüco FWS 50  (fațadă stick) cu cele mai înalte proprietăți de izolare termică a fost utilizată în zonele  curbe, în timp ce fațada cu design panoramic Schüco FWS 35 PD a fost utilizată pe suprafețele plane de lângă intrarea principală. Toate componentele acționate electric din fațadă sunt controlate central și, în același timp, pot fi operate întotdeauna manual de către angajați.

Fațade verzi

Parterul este caracterizat de transparență, cele două sisteme de perete cortină folosite FWS 50 și FWS 35 PD îmbinându-se armonios. O  secțiune de fațadă cu plante verzi, aflată  în zona de intrare a Schüco One formează tranziția către clădirea existentă, fostul sediu al companiei, subliniind caracterul durabil al proiectulu.. A fost utilizată soluția de sistem Schüco Green Façade, în care plantele cresc în alveole din lână umplute cu pământ. Această soluție pentru fațade cu plante verzi produce oxigen,, contribuie la un micro și macroclimat pozitiv și promovează biodiversitatea.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *