Ce este ADHD și care sunt principalele manifestări la copii și adulți

June 30, 2023
68
Views


ADHD este o problemă de neurodezvoltare ce apare de regulă în copilărie, totuși, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție se regăsește și la adulți. Aceasta afecțiune de sănătate mintală este caracterizată de un nivel neobișnuit de hiperactivitate, comportament impulsiv, dificultăți de concentrare și relaționare, verbalizare excesivă și deficiențe ale somnului. De cele mai multe ori terapia comportamentală este combinată cu tratament medicamentos și alte strategii. 

Prezentăm în acest material ce este ADHD și care sunt manifestările caracteristice la copii și adulți pentru a înțelege mai bine la ce se referă această tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție. 

Ce este ADHD?

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție cunoscută și ca ADHD este o afecțiune care influențează comportamentul copiilor și pe cel al adulților care se confruntă cu această problemă de sănătate mintală. De la neliniște, dificultăți de concentrare și acțiuni sub imperiul impulsului, persoanele care au ADHD pot să aibă tulburări de somn și chiar să treacă prin stări de anxietate. 

Deși simptomele pot fi observate la copii de la vârste fragede, abia când aceștia trec la o nouă etapă de dezvoltare cum ar fi începerea școlii sau sunt confruntați cu o schimbare în viață tind să prezinte semne evidente ale unui comportament anormal. Diagnosticarea poate să se realizeze în copilărie, dar și la vârstă adultă. Deși învață să mențină sub control unele impulsuri, adulții se pot trezi în situații complicate din cauza comportamentului dictat de ADHD. 

Tratamentul pentru ADHD este o combinație de terapii și medicație, cu tehnici de management eficient al comportamentului, asociate cu alte strategii practice. (1), (2)

Manifestările ADHD

Simptomele sunt grupate în 3 categorii care vizează:

lipsa de atenție;hiperactivitatea;impulsivitatea.

Manifestările ADHD sunt diferențiate și în ceea ce privește mediile în care copiii sau adulții activează. Cu alte cuvinte, persoanele cu ADHD au un anumit tip de comportament și prezintă unele simptome acasă și alte manifestări la școală sau la job. Evident, simptomele pot fi destul de variate, nu toți au aceleași probleme, iar cu timpul unele pot chiar să dispară. Toate manifestările din ADHD au ca rezultat probleme în ceea ce privește relaționarea cu ceilalți.  

Lipsa de atenție

Copiii și adulții cu ADHD par că nu pot fi atenți și nu își pot duce sarcinile la bun sfârșit, printre manifestările sesizate se află:

ușurința distragerii de la activitatea desfășurată;neacordarea atenției la detalii;problemele cu concentrarea determină și probleme cu memoria și conduc la uitare;incapacitatea concentrării asupra sarcinilor la școală sau la muncă, motiv pentru care ezită și evită astfel de activități;provocarea unor situații deosebite ca urmare a greșelilor frecvente;imposibilitatea gestionării timpului și a sarcinilor zilnice;pierderea lucrurilor personale;dificultăți legate de urmarea regulilor și a instrucțiunilor;evitarea atribuțiilor care necesită efort mental. (3), (4)

Hiperactivitatea

Și copiii, dar și adulții cu ADHD se pot confrunta cu următoarele manifestări specifice tulburării:

mișcarea permanentă a mâinilor și picioarelor, joc cu degetele;probleme cu statul pe scaun când trebuie;dificultăți în a efectua sarcinile în liniște;neliniște permanentă și agitație constantă;vorbit în exces, gălăgios, cu întreruperea altor persoane. (3), (4)

Impulsivitatea

Impulsivitatea este una dintre caracteristicile specifice ale persoanelor diagnosticate cu ADHD, copii sau adulți. Acest lucru îi determină să aibă reacții pripite:

oferirea de răspunsuri înainte de a se gândi în prealabil sau chiar înainte de finalizarea întrebărilor;nerăbdare în așteptarea rândului pentru o activitate sau pentru a lua cuvântul;întreruperea constantă sau deranjarea tuturor, precum și grăbirea interlocutorilor;asumarea unor riscuri considerate inutile. (3), (4)

ADHD este o tulburare diagnosticată la copii și adulți care în ciuda manifestărilor problematice poate să fie menținută în limite, astfel încât persoanele care se confruntă cu aceasta să poată trăi o viață cât mai normală. 

Acest material despre ADHD este strict informativ și nu poate înlocui un diagnostic de specialitate. Dacă ai un copil sau pe cineva în familie cu simptome asemănătoare celor prezentate în articol, mergeți la medic și respectați indicațiile specialistului!

Surse de informare:

1. Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) – https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/

2. What is ADHD? – https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html#managing

3. ADHD – https://kidshealth.org/en/parents/adhd.html

4. Everything You Need to Know About ADHD – https://www.healthline.com/health/adhd





Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *