Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all este o oportunitate de explorare culturală unică, menită să documenteze experiențele a patru indivizi din grupuri vulnerabile: nevăzători, surzi, persoane care folosesc scaun cu rotile și cei care utilizează limbajul simplificat. Ei se vor afla în rolurile principale și vor fi însoțiți de echipa noastră de jurnaliști în cadrul a 20 de evenimente culturale din programul Timișoara 2023. Astfel, vor oferi o perspectivă autentică asupra acestor experiențe prin intermediul documentării video și audio.
Obiectivul principal al proiectului este de a aduce în prim-plan accesibilitatea și medierea culturală pentru grupurile vulnerabile. Rezultatele acestui efort includ un documentar video și audio, precum și 20 de reportaje captivante dar și o broșură conținând recomandări valoroase pentru operatorii culturali în privința accesibilității și medierii culturale. Pentru a asigura o experiență incluzivă, cronicile vor fi subtitrate și traduse în limba semnelor române.
Pe parcursul proiectului, cei patru “cronicari” vor beneficia și de mai multe cursuri de dezvoltare personală și profesională susținute de specialiști, care le vor permite să-și dezvolte abilitățile în jurnalism, multimedia, social media, autoreprezentare și empowerment, precum și în limba semnelor române.
“Îi încurajăm pe curajoșii noștri participanți să-și exprime în mod public, autentic, experiențele trăite și să continue să inspire și după încheierea proiectului. În cadrul proiectului, vor avea loc două dezbateri captivante despre accesibilitate și incluziune, care vor fi înregistrate video și transmise live, alături de un eveniment final de prezentare a documentarului și ghidului de bune practici. Această prezentare specială va oferi oportunitatea de a înțelege mai bine provocările cu care se confruntă grupurile vulnerabile și va promova inițiativele și soluțiile care susțin accesibilitatea culturală”, transmit reprezentanții Asociației Kabaitan, inițiatorii proiectului Perspective – Timișoara 2023 for all.
De ce este nevoie de un astfel de proiect?
La finalul anului 2021, numărul persoanelor cu dizabilități din România, conform datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, era de peste 865.000. Un număr aproape dublu față de acum două decenii, când în evidențe se aflau mai puțin de 500.000 de oameni. Nevoia de a-i integra este, așadar, tot mai acută.
Echipa proiectului Perspective – Timișoara 2023 pentru toți este formată din 25 de profesioniști cu specializări diverse și experiență de lucru cu persoane vulnerabile.
“Suntem dedicați să construim punți între diferite comunități și să creăm o societate mai deschisă și mai incluzivă prin intermediul culturii și educației. Invităm toate organizațiile neguvernamentale și grupurile de lucru cu persoane cu dizabilități să aducă în discuție nevoile lor de accesibilizare în cadrul evenimentelor culturale”, mai transmit cei de la Asociația Kabaitan.
Descoperă mai multe despre Asociația Kabaitan și de pe site-ul https://kabaitan.ro/.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat
de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Asociația Kabaitan
Asociația Kabaitan este o organizație dedicată promovării culturii și educației în comunitatea din Timișoara. De-a lungul a 10 ani de activitate, asociația a realizat proiecte culturale și educative de succes, având un impact pozitiv asupra copiilor, tinerilor și publicului larg. Echipa Kabaitan este implicată activ în mediatizarea vieții culturale din Timișoara prin intermediul reportajelor, interviurilor și transmisiunilor live – toate accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de auz, de vedere, traduse și în limba semnelor română.