Programele culturale ale Ungariei pentru vara anului 2023

July 20, 2023
24
Views


Budapesta 150

Budapesta sărbătorește în acest an cea de-a 150-a aniversare a unificării Budei, Pestei și Óbudei (Buda Veche). Unirea celor trei orașe a avut loc în 1873 și a marcat nașterea unei metropole: Budapesta. În doar câteva decenii, Budapesta a devenit unul dintre cele mai mari, populate și moderne orașe din Europa. Piețele impresionante, băile termale revigorante, cafenelele literare fastuoase, arhitectura grandioasă și viața de noapte animată cu numeroase festivaluri vor susține această sărbătoare unică.

Cu 150 de ani în urmă, locuitorii Pestei, Budapestei și Óbudei au început să unească cele trei orașe. Datorită lor, Budapesta este una dintre cele mai înfloritoare metropole din Europa și adevărata capitală a națiunii maghiare. Aniversarea unificării simbolizează cooperarea și respectul reciproc. Aniversarea nu este doar o ocazie de a onora memoria strămoșilor unificatori, ci și de a reflecta asupra felului în care descendenții lor se vor simți acasă în oraș, în următorii 150 de ani. În trecut, orașele se înconjurau cu ziduri pentru a-și proteja valorile; astăzi, Budapesta construiește în mod continuu punți către o atmosferă mai deschisă – acest lucru este simbolizat și de renovarea Podului cu Lanțuri de peste Dunăre. Nenumărate programe culturale interesante îi așteaptă pe vizitatori, precum și numeroase muzee și spații culturale recent deschise, care contribuie la vitalitatea orașului și mențin prospețimea culturală și interesul celor care decid să viziteze Budapesta în această perioadă specială.

 

Evenimente speciale de aniversare

Apă răcoritoare, filme bune și nopți de vară fierbinți. Vizitatorii pot să se scalde în piscină în timp ce urmăresc filmul lor preferat în fiecare seară din iulie la Băile Széchenyi, afară, sub cerul înstelat.
Data: 1-31 iulie 2023. Locație: Băile Széchenyi.

De ziua Budapestei, pe 17 noiembrie, vizitatorii vor putea gusta Tortul Budapesta 150, ce va fi creat de câștigătorul competiției de cofetărie. Scopul competiției este de a crea un tort cu arome specifice epocii din urmă cu 150 de ani în Ungaria și de a uni diferitele ingrediente în “crearea” esenței celor trei orașe. Tortul câștigător va fi prezentat și degustat pentru prima dată pe 17 noiembrie 2023, în ziua aniversării a 150 de ani de la unificarea Budapestei.

 

Pe 25 mai, Muzeul Madame Tussauds Budapesta și-a deschis porțile publicului în centrul orașului. 51 de figuri realiste sunt expuse într-o instalație fastuoasă. Sala de primire stabilește tonul pe măsură ce vizitatorii trec pe lângă George Clooney, Will Smith și Tom Hanks așezați pe Podul cu Lanțuri. Celebrități, cele mai faimoase figuri din istorie, cultură, știință și sport sunt ascunse în sălile tematice, inclusiv 17 celebrități și figuri istorice maghiare, create exclusiv pentru muzeul din Budapesta. 

 

O expoziție amplă a lucrărilor unuia dintre cei mai mari pictori avant-gardiști din Ungaria, Csontváry Kosztka Tivadar, a fost deschisă ultima dată acum 60 de ani la Muzeul de Artă Frumoasă. Dar în 2023, acest lucru se schimbă: se sărbătorește aniversarea a 170 de ani de la nașterea artistului printr-o expoziție monumentală. Mai întâi, vizitatorii pot admira selecția de tablouri la Muzeul de Artă Frumoasă din Budapesta timp de trei luni, iar apoi lucrările de artă vor călători la Muzeul Csontváry din Pécs, unde vor fi expuse timp de alte trei luni. Expozițiile, compuse din aproximativ 40 de lucrări, sunt un omagiu adus unuia dintre cei mai originali și cunoscuți artiști din istoria picturii maghiare. 

 

Pe 15 februarie 2023, o nouă arenă culturală unică din Budapesta și-a deschis porțile: noul sediu al Teatrului Național de Dans, situat în Parcul Milenar. Echipat cu tehnici teatrale de ultimă generație, noua clădire dispune de două săli de teatru, zone pentru iubitorii de dans și săli de repetiții pentru dansatorii profesioniști. Holul clădirii poate deveni, de asemenea, un spațiu comun, deschis pentru vizitatorii parcului. Aceștia vor avea parte de spectacole unice în fiecare seară de iulie. 

 

Pentru a sărbători cea de-a 150-a aniversare a unificării Pestei, Budei și Óbudei, Muzeul Căilor Ferate Subterane din Piața Deák prezintă o nouă expoziție temporară despre istoria transportului public în capitală. Expoziția prezintă cele mai importante evenimente din istoria transportului, inovațiile pionierilor, apariția mijloacelor individuale de transport și cele mai semnificative tipuri de vehicule. Cei 150 de ani prind viață simbolic prin 150 de obiecte, precum și prin fotografii și filme.
Perioadă: 24 iunie – 31 august 2023.
Locație: Piața Deák Ferenc.

***

Capitala Europeană a Culturii: Veszprém

În acest an, Veszprém deține titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEC), alături de Timișoara (și Eleusis (GR). În schimb, spre deosebire de alte capitale, Veszprém a fost însoțită de 116 sate și orașe participante, oferind aproape 3.000 de programe culturale pe parcursul anului cultural-creativ. Titlul de Capitală Europeană a Culturii recunoaște faptul că spațiul comun al culturii europene este creat prin contribuția combinată a diferitelor țări și orașe. Programul Veszprém-Balaton 2023, Capitală Europeană a Culturii a început oficial în ianuarie și continuă pe tot parcursul anului 2023.

Evenimente

Ceea ce a început acum 23 de ani ca o competiție pentru găsirea celor mai buni muzicieni de stradă din țară s-a transformat într-unul dintre cele mai populare evenimente muzicale gratuite din Ungaria, datorită ospitalității orașului și refuzului de a face compromisuri în ceea ce privește calitatea muzicii. Festivalul de Muzică de Stradă Veszprém este o competiție de patru zile între artiștii de muzică de stradă și este un eveniment cu adevărat unic. Festivalul prezintă artiști internaționali, în 12 locații, 24 de concerte seara și 20 de concerte în timpul zilei. Organizatorii aduc muzicieni din întreaga lume într-o abordare mai restrânsă și prietenoasă față de public, în locul unui festival clasic. Data: 20-23 iulie 2023. 

 

 

Festivalul INOTA este cel mai mare eveniment audio-vizual contemporan din Ungaria, concentrându-se nu numai pe muzică, ci și pe instalații de lumină, proiecții și alte efecte vizuale uimitoare, INOTA Festival va umple aceeași clădire cu sute de artiști și spectacole. Obiectivul principal al INOTA este de a crea un dialog profesional între reprezentanții diferitelor discipline artistice și industrii creative.
Data: 31 august – 3 septembrie 2023. 

 

Alte evenimente

Sziget Festival (9 – 14 august): Cunoscut drept unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa, Sziget oferă o experiență de neuitat pe Insula Óbuda. Cu peste 1000 de spectacole pe 60 de scene diferite, te poți bucura de șase zile de muzică, artă, circ, dans, teatru și arte vizuale. Este o adevărată celebrare a libertății și creativității.
Locul desfășurării: insula Óbuda.

 

SZIN Festival (23 – 26 august): Situat în pitorescul oraș Szeged, de-a lungul râului Tisza, SZIN Festival (Szeged Youth Days) este unul dintre ultimele festivaluri de vară din Ungaria. Inițial un loc al libertății și rebeliunii, festivalul s-a transformat într-un eveniment modern de muzică, păstrând totuși valorile libertății, iubirii și, cel mai important, muzicii. Bucură-te de o gamă largă de genuri muzicale și trăiește atmosfera vibrantă la SZIN!
Locul desfășurării: Szeged, Közép Kikötő sor.

La sfârșitul verii, inima orașului Budapesta se umple din nou cu cele mai bune beri la Festivalul Berii din Centrul Vechi. Berăriile așteaptă vizitatorii cu peste 250 de tipuri de bere și specialități artizanale lângă clădirea Parlamentului. Practic, cele mai bune beri din tara la un loc timp de 6 zile. Data: 29 august—3 septembrie 2023.
Loc de desfășurare: Piața Szabadság.

 

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *