“Sunt un om liber din 16 ianuarie 2023” – Povestea lui Tiberiu Chițoiu, cronicar în proiectul Perspective

October 11, 2023
48
Views


Tiberiu Chițoiu și-a început viața într-un centru de la Cisnădie, din județul Sibiu. A trăit timp de mulți ani într-un mediu instituționalizat, dar din luna ianuarie a anului curent, a devenit un om liber. Cu ajutorul Fundației Speranța, a ajuns în Timișoara și s-a stabilit într-o locuință socială. Această schimbare i-a adus nu doar libertatea, ci și posibilitatea de a-și explora pasiunile și de a se implica în comunitate.

“Am participat la un eveniment, iar acolo am întâlnit-o pe Mona de la Asociația Kabaitan. Am vorbit despre problemele mele, despre abuzurile de la cămin, i-am spus că vreau să ținem legătura. Am păstrat legătura cu ea și, uite așa, acum când s-a putut, am ajuns în Kabaitan și în proiectul Perspective. La cămin a fost o viață restrictivă, acolo nu ai voie să faci orice, totul este controlat. Am stat acolo peste 30 de ani. Acum stau în Timișoara, într-un apartament la bloc. Mi-am găsit și un loc de muncă, ca operator de imprimante”, povestește Tiberiu.

Lăsat pe mâna statului, Tiberiu a copilărit la centru. Tatăl lui s-a restabilit în Anglia, iar mama lui a rămas la Sibiu. Acum, mai păstrează legătura doar cu mama sa.

Tiberiu Chițoiu este un tip ambițios, determinat, cu multe pasiuni, una dintre ele este tehnica. A învățat singur cum să-și repare un amplificator audio, după ce a urmărit tutoriale pe YouTube.

“Sunt un om liber din 16 ianuarie 2023, de la ora 12:38”

Tiberiu are o dizabilitate intelectuală, însă are o abilitate fantastică de a-și aminti detalii fine, cum ar fi ora și minutul când a pășit afară din centrul în care, spune el, a îndurat abuzuri.

“Viața arată mult mai fain aici. Am libertate, am acces la internet, am voie să-mi folosesc trotineta, am voie să-mi folosesc stația, am voie să-mi folosesc bunurile personale fără să-mi spună cineva că ocup spațiul ori că fac pene de curent. Acolo, la centru, aveam voie să ne plimbăm afară doar cu bilet de voie, și doar între 13:00 și 17:30”, își amintește Tiberiu.

Pentru el, și ziua de 21 septembrie a fost una specială. Pentru prima dată în viața lui, oamenii din jurul său i-au cântat “La mulți ani!” și au celebrat împreună cu el. Această experiență a fost cu adevărat memorabilă și i-a consolidat legăturile cu comunitatea din Timișoara, orașul care a devenit acasă pentru el. 

Recent, el a fost în Estonia, părăsind pentru prima dată țara natală. Motivul călătoriei sale a fost o conferință, o oportunitate prin care poate milita pentru drepturile celor care sunt în situații similare cu a lui.

“Ne dorim să fie locuri de muncă, să fie terenuri pentru amplasarea containerelor, oamenii în situația mea să aibă posibilitatea să plătească puțin, să fie locuințe accesibile, cum sunt cele de pe strada Stuparilor din Timișoara, containerele modulare”, explică Tiberiu. 

Tiberiu Chițoiu s-a alăturat echipei din cadrul programului Perspective al Asociației Kabaitan. A devenit cronicar în acest proiect, dar participă activ acum și la numeroase evenimente culturale și artistice. 

Perspective – Timișoara 2023 for all

Proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all aduce în centrul atenției viețile și experiențele persoanelor cu nevoi speciale. Acest program unic documentează poveștile a patru indivizi din grupuri vulnerabile, printre care se numără și Tiberiu Chițoiu. Obiectivul principal este de a promova accesibilitatea și medierea culturală pentru aceste grupuri, transformând evenimentele culturale într-o experiență incluzivă pentru toți. Proiectul include cursuri de dezvoltare personală și profesională pentru “cronicari”, devenind astfel o oportunitate de creștere și dezvoltare pentru Tiberiu și colegii săi.

Numărul persoanelor cu dizabilități în România a crescut semnificativ în ultimele decenii. Astfel, este imperativ să se creeze o societate mai inclusivă și să se ofere acces la evenimente culturale pentru toți. Perspective – Timișoara 2023 for all vine în întâmpinarea acestei nevoi, aducând schimbări semnificative în viața persoanelor vulnerabile.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat

de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Asociația Kabaitan

Asociația Kabaitan se dedică promovării culturii și educației în Timișoara de mai bine de un deceniu. Anii de activitate au strâns un portofoliu bogat de proiecte culturale și educative de succes, cu impact pozitiv în rândul copiilor, tinerilor, dar și a publicului larg. Echipa Kabaitan este implicată activ în mediatizarea vieții culturale din Timișoara prin intermediul reportajelor, interviurilor și transmisiunilor live – toate accesibilizate pentru persoanele cu deficiențe de auz, de vedere, traduse și în limba semnelor română.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *