Unde se pot interna pacienții care au nevoie de ingrijiri paliative?

November 17, 2022
27
Views


”Îngrijirile paliative sunt în continuare Cenușăreasa serviciilor medicale din România. În ciuda nevoii neacoperite, doar 5,4% la nivel național, și a opiniei generale a medicilor care intră primii în contact cu nevoia pacienților și aparținătorilor de îngrijire specializată pentru pacienții diagnosticați cu boli aflate în stadii avansate, a zecilor de planuri si planulete puse la punct de autoritati, situatia este la fel de dramatica ca si pana acum.

Dr Wargha Enayati, medic cardiolog: ”Intrebarea oricarei persoane care are in grija un om drag cu o boala fatala este: unde il pot interna pentru a-I usura lupta cu boala si a-I oferi confortul pe care il merita? Experienta celor care sunt pusi in situatia asta este nu doar dramatica ci devine deja un factor de stress in plus care le impacteaza considerabil viata. De aceea, am pus la punct in cadrul Enayati Hospital, in primul Oras Medical din Romania un department complet de ingrijiri palliative, atat din punct de vedere al echipei pluridisciplinare medicale dar si a dotarilor medicale, tocmai pentru a putea oferi un raspuns familiilor care au nevoie de ajutor”.

Asa cum se stie, ingrijirile paliative combină intervenţii şi tratamente având ca scop îmbunătăţirea calităţii a vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, pentru a face faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale fiind completate si de îngrijirile terminale care sunt acordate unui pacient atunci când nu mai este posibilă îmbunătăţirea prognozei fatale a stării de boală, precum şi îngrijirile acordate în apropierea decesului.

In cadrul Enayati Hospital oferim serviciile de ingrijiri palliative ce pornesc de la 600 de lei pe zi si compensare de la CNAS.

Serviciile pun accent pe:

   abordarea multidisciplinară a cazului (specialiști în chirugie, oncologie, cardiologie, radioterapie, boli infecțioase, neurologie),

   managementul simptomelor (greață, vărsături, delir, halucinații, agitație, constipație, etc)

   pacientii au la dispozitie linie de gardă asigurată de medici specialiști și primari,

   asistență medicală 24/24 oferită de personal certificat pentru monitorizarea parametrilor fiziologici

   tratament suportiv post chimioterapie dar si pe durata sedintelor de radioterapie,

   evaluarea chirurgicala si imagistica de urgenta

   posibilitatea de internare in cadrul ATI, la nevoie.

 

dr Oana Donea, Sef sectie Ingrijiri Paliative, Enayati Hospital: ”Managementul stării terminale, evaluarea și suportul psihologic și spiritual vin sa completeze procedurile medicale absolut esentiale pentru pacientul aflat in acest moment al vietii. In cadrul Enayati Hospital  oferim suport familiei pacientului pentru a înțelege procesul și efectele tratamentului paliativ, abordăm holistic nevoile pacientului (probleme fizice, sociale, psiho-emoţionale, spirituale). De asemenea, îngrijirea paliativă ajută familia pacientului să facă față mai ușor situației. Chiar dacă vestea că ai fost diagnosticat cu o boală care îţi poate ameninţa viaţa este greu de acceptat, specialiştii care te îngrijesc te vor ajuta să ai o atitudine pozitivă pe tot parcursul tratamentului şi să înţelegi că, de multe ori, diagnosticul nu înseamnă şi un verdict. Dacă lupţi alături de medicii tăi şi urmezi corect tratamentul, şansele de reuşită cresc simţitor şi felul în care te simţi fizic şi emoţional se va îmbunătăţi”.

Dr Oana Donea este medic primar oncolog, cu supraspecializare în îngrijire paliativă. Rezidențiatul, în specialitatea Oncologie, l-a făcut la Institutul Oncologic din București, iar după ce a terminat, ca medic specialist, în 1995, a activat ca oncolog în cadrul spitalului de bolnavi cronici și geriatrie Sf. Luca. Ulterior, a decis să se dedice îngrijirilor paliative și după patru ani de muncă într-un ONG, a înființat Serviciul Mobil de Îngrijire Paliativă, care se ocupă de bolnavi de cancer în București si in jur.
Din 2011, Dr. Oana Donea este membru al grupului de lucru pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, în Europa al Asociației Europene de Îngrijire Paliativă.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *