Munca in Germania in 2023

January 9, 2023
13
Views


Multe decizii cu privire la muncă au fost luate de Parlament sau de instanțe în 2022. Acestea ar trebui să fie urmate de efecte din 2023. Pentru a înțelege mai bine problemele, presa germană a publicat informații furnizate de către o avocată specializată în dreptul muncii.

ORELE LUCRATE

Din 3 decembrie 2022, angajatorii au fost obligați, printr-o decizie a Tribunalului Federal de Muncă, să înregistreze orele de efective de muncă „într-o manieră obiectivă, fiabilă și accesibilă”. Indiferent dacă înregistrarea se face pe un tabel Excel sau cu un sistem pe puncte, acest lucru ar trebui să faciliteze angajaților să pretindă plata orelor suplimentare, potrivit avocatei. Această nouă regulă ar trebui să facă obiectul unei legi care va fi votată în primul trimestru al anului 2023.

ZILE LIBERE

În Germania, angajații au dreptul la cel puțin 24 de zile de concediu plătit pe an dacă lucrează 6 zile pe săptămână, 20 de zile dacă lucrează 5 zile pe săptămână și 16 zile dacă lucrează 4 zile pe săptămână. Tribunalul Federal de Muncă a decis că angajatorul nu va mai avea dreptul de a impune datele acestor concedii, cu excepția cazului în care informează angajații în mod clar și în prealabil.

CONTRACTUL DE MUNCĂ

Începând cu 1 august 2022, angajații au dreptul să primească în scris toate informațiile referitoare la durata perioadei de probă, zilele libere, pauzele stabilite și perioada de preaviz. Angajații care au semnat un contract înainte de această dată pot solicita o revizuire. „Dacă angajatorii nu respectă noile reguli, îi poate costa scump. Amenzile ajung până la 2.000 de euro”, precizează avocata germană.

PLAFON DE VENIT

De la 1 octombrie 2022, plafonul de venituri autorizat în contextul „locuri de muncă marginale” – locuri de muncă complementare mai cunoscute sub denumirea de „minijobs” –, care este stabilit la 520 de euro pe lună, poate depăși acest prag timp de două luni pe an, până la o limită lunară de 1.040 de euro, în timp ce salariul minim legal este acum de 12 euro brut pe oră.

CONCEDIUL MEDICAL

Documentele referitoare la concediul medical, care până acum cuprindeau trei copii pe suport de hârtie (una pentru angajator, una pentru casa de asigurări de sănătate și una pentru angajat), devin digitale. Excepție fac cele pentru angajații acoperiți de asigurări private. „Certificatul galben” va fi desființat din ianuarie, iar avizul medical va fi disponibil doar digital. Mai multe reguli privind concediul medical în 2023 în Germania, puteți afla aici.

LUPTA ÎMPOTRIVA HĂRȚUIRII

Companiile cu 250 sau mai mulți angajați au acum obligația să aibă un birou în care angajații să poată să își exprime plângerile în mod anonim. Până la sfârșitul anului 2023, această decizie se va aplica tuturor companiilor cu 50 sau mai mulți angajați. În plus, la începutul anului 2023 ar trebui examinată o lege privind protecția avertizorilor.

CONTRIBUȚII LA PENSIE

Începând cu 1 ianuarie, angajații care contribuie la fondul lor de pensionare prin intermediul companiei lor beneficiază de „o subvenție de 15% de la angajator, care se plătește într-un fond de pensii, la casa de pensii sau la o casă de asigurare”.

CINE SUNTEM NOI? ȘI CU CE VĂ PUTEM AJUTA?

Pe blog-ul nostru veți găsi toate informațiile de care aveți nevoie în cazul în care v-ați gândit să încercați lucrul în Germania sau Austria. Noi ne vom ocupa mereu sa vă oferim articole interesante și potrivite pentru dumneavoastră. De asemenea, vă putem ajuta cu recuperarea taxelor în cazul în care ați muncit în Germania și Austria sau încă o faceți.

Noi vă stăm la dispoziție la:

numărul de telefon:  +40 369 805 805

Whatsapp: 0771 441 296

e-mail: office@ migro .ro

De asemenea cu ajutorul aplicației noastre, îți poți depune singur dosarul la noi. Astfel noi vom putea începe demersurile necesare recuperării taxelor tale din Austria (dacă ai lucrat acolo în ultimii 4 ani).

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *