Competenţele digitale sunt obligatorii pentru elevi și profesori #BackToSchool

January 9, 2023
21
Views


Tehnologiile şi aptitudinile digitale au acum un rol critic pentru educație și societate în general. Este evident că orice investiţie în tehnologie pentru şcoli poate fi eficientă doar dacă este dublată de programe relevante de dezvoltare a competenţelor digitale pentru elevi şi profesori. Altfel nu vom putea avea un proces real de transformare tehnologică. Concentrându-ne mai bine pe abilităţile IT, putem scădea preţul plătit pentru ignoranţa digitală.  

 

În România, doar 50% dintre tineri aveau competențe digitale de bază sau mai înalte, conform Eurostat.  Ultimul raport DESI plasează din nou România pe ultimul loc în UE la indicele economiei şi societăţii digitale.  Alfabetizarea digitală, la fel ca alfabetizarea convenţională, reprezintă ceva ce trebuie învăţat şi validat.

Dovedirea competenţelor digitale, încrederea în propriile abilităţi şi aplicarea pot fi asigurate doar prin obţinerea unei certificări la standard recunoscut internaţional, ca unică confirmare a oricărui program de formare.

Programe internaţionale de certificare, precum ECDL/ ICDL, care este deja implementat în şcoli din întreaga lume, sunt esențiale în procesul inevitabil de transformare tehnologică. 

ECDL/ ICDL oferă o metodă clară, standardizată şi continuu actualizată de dezvoltare şi probare corectă a competenţelor digitale. Modulele ECDL testează competenţe IT esenţiale, dar şi lucrul cu aplicații avansate. În plus, ECDL/ ICDL este standardul internaţional de certificare IT care se mapează cel mai complet pe cadrele de referinţă europene DigComp şi DigCompEdu.

 

ECDL în educaţie:

–  Liceenii pot echivala proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu ECDL PROFIL BAC.

Profilul ECDL pentru BAC se adresează elevilor care doresc să echivaleze proba de Competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului cu certificarea internaţională ECDL/ ICDL. 

ECDL/ ICDL este cel mai răspândit standard global de certificare a competenţelor digitale, recunoscut în peste 100 de ţări de pe toate continentele lumii.

 

–  Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar pot beneficia de credite profesionale transferabile dacă obţin una dintre certificările ECDL PROFIL DIDACTIC, inclusiv pentru ECDL Pedagogie digitală, Computing şi 3D Printing.

Campania naţională de educaţie digitală a profesorilor Teach Smart continuă. 10.000 de cadre didactice din preuniversitar îşi pot evalua gratuit la standard internaţional aptitudinile de predare digitală prin simulări ECDL Pedagogie Digitală.

 

–  ECDL include şi module de certificare IT pe competenţe digitale pentru tehnologii actuale, precum RoboticsComputing (programare în Python şi gândire algoritmică), 3DPrinting (modelare şi imprimare 3D), Online Collaboration sau Digital Marketing.

Utilizarea tehnologiilor de modelare şi imprimare 3D este aprobată de Ministerul Educaţiei ca disciplină opţională în liceu. 

 

ECDL Romania reafirmă importanţa competențelor digitale validate, ca soluţie pentru eliminarea decalajului digital din România. Dezvoltarea aptitudinilor IT reale şi certificate joacă un rol critic în revigorarea educației, societății și economiei.

Source link

Article Categories:
General

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *