Pe marca poștală cu valoarea nominală de 2,90 Lei este ilustrată Sala de Plen a Senatului României.
Marca poștală cu valoarea nominală de 2,90 Lei redă arhitectura edificiului Palatului Justiției, iar pe marca poștală cu valoarea nominală de 11 Lei este ilustrată arhitectura fațadei principale a Palatului Victoria, sediul Guvernului României.
Într-un stat de drept, Parlamentul exprimă esența democrației și are rolul de a exprima în mod legitim voința politică și interesele generale ale națiunii în cele mai importate domenii ale vieții sociale. Prin Parlament, națiunea își exprimă consimțământul de a fi guvernată de organisme reprezentative. Pentru națiune, Parlamentul este cea mai importantă instituție politică, fiind depozitarul voinței suverane a acesteia. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaților și Senat și se formează prin alegeri libere, pe baza votului universal, egal, direct și secret, pentru un mandat care durează 4 ani.
În România justiția se realizează prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite prin lege. Înfăptuirea justiției se realizează printr-un ansamblu complex de norme juridice care reglementează organizarea judiciară, stabilesc competența instanțelor de judecată și fixează cadrul de realizare a activității de judecată. Constituția prevede în art. 124 că justiția se înfăptuiește în numele legii și că aceasta este unică, imparțială și egală pentru toți. Un principiu fundamental al înfăptuirii justiției, prevăzut expres în Constituție, este independența judecătorilor, în activitatea de judecată, aceștia supunându-se numai legilor.
Rațiunea de a fi a oricărui Guvern și misiunea sa originară este punerea în executare imediată și eficientă a legilor votate de Parlament și promulgate de șeful statului. În sistemul constituțional românesc, Guvernul se formează ca efect al voinței politice a Parlamentului și în temeiul programului de guvernare, care conține direcțiile generale și sursele dezvoltării economice și sociale ale statului. Guvernul este alcătuit din prim-ministru, miniștri, precum și din alți membri stabiliți prin lege organică.
Romfilatelia mulțumește reprezentanților Senatului României pentru colaborare și material fotografic și domnului profesor Cristian Ionescu pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea va fi disponibilă de marți, 11 aprilie, în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
Tel: 021 / 336 93 92
pr@romfilatelia.ro